DIE ALREADY

Club Lam  |   Zaalvoorstelling

Club Lam (2018) is een nieuw, all-female theatercollectief uit Utrecht, bestaande uit Marloes IJpelaar, Ella Kamerbeek en Ayla Satijn. Met een frisse blik en eigen teksten beuken ze door glazen plafonds en verwoesten vastgeroeste rollenpatronen op zoek naar een uniek vrouwelijk perspectief. Van twee toiletdames (Politiek Wanhoop, 2018) tot de instafamous Marie Antoinette (Let Them Eat Cake, 2019) en een Maria Magdalena met millennial issues (Die All Ready, 2020); Club Lam laat vrouwen aan het woord.


DIE ALREADY
Drie vrouwen staan aan de voet van de heuvel met een kater te wachten tot de jongeman aan het kruis eindelijk sterft.

In deze tragikomedie komen Moeder Maria, Maria Magdalena en de Heilige Johanna zelf aan het woord en komen we achter de nieuwe waarheid. Deze vrouwen zijn de geschiedenis ingegaan als de moeder-, de hoer- en de huisvrouw. Maar wat is er tijdens het laatste avondmaal echt gebeurd? En wie heeft deze PR stunt bedacht. Club Lam vindt het tijd voor een update, tijd voor een nieuw vrouwelijk perspectief.

Als wij het Christendom als fundament kunnen zien voor onze Westerse samenleving en Bijbelse Verhalen als startpunt voor onze huidige normen en waarden. Dan vindt Club Lam dat het hoog tijd is om een keer echt in-te-zoomen op de vrouwelijke personages. Wij zijn er namelijk van overtuigd dat de ongenuanceerde en paternalistische manier waarop de drie belangrijkste vrouwen in de Bijbel worden beschreven (of juist niet beschreven), nog steeds zijn weerslag vindt op de manier hoe er nu tegen vrouwen aan wordt gekeken. De drie daaruit voortvloeiende predikaten van “hoer”, “maagd”, en “brave-huisvrouw” dekken volgens ons de lading niet meer en hebben dat waarschijnlijk nooit gedaan. Tijd voor een update, tijd voor een nieuw vrouwelijk perspectief.

actrices Marloes IJpelaar,  Ella Kamerbeek, Ayla Satijn tekst Marloes IJpelaar eindregie Ellen Goemans scenografie Elke Broeders vormgeving Renée Mes dank aan Manja Topper, Janneke Remmers, Dood Paard, Aluin, Gemeente Utrecht, Prins Bernhard Cultuurfonds Utrecht, Lira Fonds, KF Hein, Elise Mathilde, Fentener en van Vlissingen Fonds.

3L5A9763.jpeg
3L5A9880 kopie.jpg
club.png